Velfortjent heder til Trøndelags superavløser

Heder og ære: Årets avløser i Trøndelag 2020, Odd Jostein Selliås i midten med sitt nye armbåndsur, flankert av styremedlem Helmer Belbo i Innherred Landbrukstjenester med diplomet til venstre. Til høyre står 1. vara til styret i Innherred Landbrukstjenester Lars Johan Omli.

Heder og ære: Årets avløser i Trøndelag 2020, Odd Jostein Selliås i midten med sitt nye armbåndsur, flankert av styremedlem Helmer Belbo i Innherred Landbrukstjenester med diplomet til venstre. Til høyre står 1. vara til styret i Innherred Landbrukstjenester Lars Johan Omli.

Godordene satt løst, også hos hovedpersonen selv, da representanter fra styret i Innherred landbrukstjenester mandag formiddag overrakte superavløseren Odd Josten Selliås det synlige beviset på at han ble årets avløser i Trøndelag 2020.

DEL

– Det heter seg at skryt skal man ta til seg, så jeg må vel bare si at dette var vel fortjent, sa Odd Jostein Selliås beskjedent, da de lokale representantene Helmer Belbo og Lars Johan Omli fra Innherred landbrukstjenester troppet opp på Belbumoen, for å overrekke diplom og et flott armbåndsur som bevis på at Selliås ble utnevnt til årets avløser i Trøndelag 2020. Selliås ble stemt fram blant ni andre avløsere som ble nominert fra avløserlag rundt om i hele Trøndelag.

Mange tiår

Selliås har jobbet som avløser siden 1987, og ble formelt tilsatt i Snåsa avløserlag i 1994.

– Jeg startet som avløser rett etter at jeg ble konfirmert. Første gangen jeg melket var faktisk på nabogården, hjemme hos familien til Helmer. Jeg skulle egentlig bare dit å fôre noen kviger, men så var det plutselig ei ku som hadde kalvet. Det ble ilddåpen. Den gangen var det ikke snakk om noen mobiltelefon for å tilkalle hjelp, så jeg måtte løpe bort til den andre nabogården, hos Birger Belbo og få han med i fjøset for å vise meg hvordan det skulle gjøres, minnes Selliås.

Sykeavløser

Siden da har Selliås jobbet som avløser i en aller annen form helt fram til i dag. I 1994 like etter at han kom ut av førstegangstjenesten ble han formelt ansatt som avløser hos avløserlaget i Snåsa, og har siden den gang vært innom det aller meste av ulike fjøs og landbruksrelatert arbeid. Som sykeavløser har Selliås reddet mang en gårdbruker og mang ei ku opp gjennom tidene.

– Det finnes ikke ett fjøs som er likt, og ved for eksempel sykeavløsning kan man måtte stille opp i et fremmed fjøs på kort varsel uten å ha fått noen innføring i hvordan ting fungerer, så det krever at man har evnen til å være løsningsorientert og at man kan ta ting litt på sparket, sier Lars Johan Omli.

For en del år tilbake da det var flere av bøndene som drev skog på vinterhalvåret, ble det på folkemunne sagt at «hadde det ikke vært for Selliås så hadde halve sørbygda frosset i hel.»

– Han sto mer eller mindre og jobbet med vedmaskiner rundt om i bygda fra februar og langt utover våren. Så det var nok noen år han sto for storparten av vedproduksjonen i grenda ja, opplyser Omli.

Utvikling

Siden han begynte som avløser i -87 har Selliås vært med å en enorm utvikling i landbruket, der mange små bruk har gått under for store og mer industrielle bruk.

– Det har vært en enorm utvikling i landbruket. Da jeg begynte var det over 100 melkefjøs i Snåsa, og et fjøs med 20 melkekyr var regnet som stort. Nå er det 36 som driver med melk, og et stort fjøs kan fort ha om lag 60 kyr. Det har blitt store- og proffe bruk. Gårdene er som bedrifter å regne og skulle bonden plutselig falle og knekke lårhalsen så er det ikke bare å stenge døra. Da må man ha inn sykeavløser, sier Selliås, som i den forbindelse har en oppfordring til bøndene.

– Det er viktig at avløserne blir brukt og at bøndene nytter den kompetansen vi avløserne har. Er det ikke nok oppdrag på avløserne forsvinner de etter hvert. Da har ikke bøndene noen å tilkalle den dagen de plutselig skulle bli syk, poengterer Selliås, som får støtte fra Omli.

– Avløserne er et sikkerhetsnett for oss i landbruket. En del tenker kanskje det er for dyrt å bruke de før man plutselig en dag er syk, men som Selliås sier, brukes de ikke til vanlig kan man heller ikke regne med å ha de på plass den dagen man ikke kommer seg i fjøset.

Kake

Selve utnevnelsen Årets avløser i Trøndelag skjedde for en tid tilbake i 2020, men grunnet koronasituasjonen har det ikke vært så veldig mye oppmerksomhet og ståhei rundt det enda.

– Siden jeg fikk utnevnelsen har det ikke vært så mye som et kakestykke å få. Så når vi er ferdige med denne koronatiden forventer jeg kanskje å bli invitert på en liten gallatilstelning. Kanskje hjemme hos styremedlem Helmer, hinter Selliås, som ikke er helt fremmed med kakespising fra før, da han

For ordens skyld kan det i den forbindelse nevnes at Selliås for en del år tilbake ble Snåsamester i kakespising, og at kakebordet sikkert må være veldimensjonert for å tekkes Snåsas superavløser.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken