Seteren Aunsan ble i år den første av setrene i Snåsa til å åpne for besøkende, da de søndag 6. juni slapp sine to kyr på sommerbeite ved Aunsanseteren innenfor Omlia.

– Det er trivelig å komme til seters, sier budeie Hildegunn Vekseth, som i år for første gang skal være på setra alle de fire ukene de har setring på Aunsan.

– Det er litt til man kommer i gang, og det er mye man må lære seg. Jeg ser fram til å få lært mer om ulike måter å foredle og ta vare på melka, sier Hildegunn. Læremester og medbudeie May Vekseth, har drevet med setring på Aunsan siden 2006 og er rutinert i gamet.

– Vi har litt forberedelser til setersesongen, men siden vi har holdt på i mange år så går det meste av seg selv. Det trengs ikke så mye planlegging. Siden vi ikke hadde åpen seter i fjor var det litt mer arbeid med å ordne klar seteren nå i år. Mest arbeid er det med vasking av kjøkken og utstyr som brukes i forbindelse med mat, det er viktig at alt er rent og på stell når man skal ta vare på melka, forteller May.

Fire uker

Sammen med to kyr, et par kopplam, en kanin og en liten flokk høns, skal de to budeiene drifte Aunsan seter i fire uker denne sommeren. De håper selvsagt at folk tar turen innom seteren for å hilse på, og kan by på alt fra selvlaget rømme, rømmegraut og smør, til gomme og yoghurt.

– Vi har forsøkt å variere litt på hva vi lager. Det meste er videreforedlet melk, men vi har også blant annet prøvd oss på rundstykker med karve plukket på setervollen, forteller May.

Blomstereng

For dem som vurderer et seterbesøk på Aunsan, kan det nevnes at det på tørre dager går å kjøre helt fram, hvis man har behov for det. Hvis ikke er det en lett og fin spasertur på ti minutter i frodig blomstereng, beite og kulturlandskap helt fram til seters. På seteren har man god utsikt, og plasseringen på et høydedrag gjør at man slipper unna det aller verste av mygg og knott.

– Vi ligger om lag 400 meter fra stien opp til Andorfjellet, så for dem som vil ta seg en topptur kan et besøk hos oss på retur kanskje være en ide, avslutter May, som ønsker besøkende hjertelig velkomne og håper folk avlegger seteren deres et besøk denne sommeren.

Ti

De ti setrene som i år har åpne for besøkende er Aunsan, Båsdalvollen, Dravlanseteren, Eggjaseteren, Grønningsseteren, Hammerseteren, Harøya, Holsingseteren, Husaseteren, Skjørsjøhaugen. Setrene tilbyr et vidt spekter med seterkost. Alt fra den tradisjonelle rømmegrauten med spekemat og flatbrød som mange av setrene serverer, til mer kuriøse varianter slik som møsbrømlefse og lokalt øl som man finner kun på Båsdalvollen seter.

– Ti setre er litt mindre enn det har vært de siste årene, men vi er veldig spente på om koronaen fører til norgesferie og mange like mange besøkende i år som i fjor, sier Trude Sagmo i seterlaget. Sagmo er også budeie ved Båsdalvollen, en seter som opplevde rekordbesøk med 800 gjester i løpet av fjorårssesongen.

– Det var helt vilt, nesten på kanten av hva vi har kapasitet til, opplyser Sagmo.

Arrangement

Selv om koronasituasjonen har satt litt bremsene på med tanke på seterarrangementer denne sommeren, er det planlagt både konsert og Jegerpodden live. Konsert blir det ved Båsdalvollen, der vil de 16. juli få besøk av ensemble jan. En gruppe musikere som for mange i Snåsa er kjent fra før, da de i flere år har hatt en årlig sommerkonsert på Båsdalvollen. Ved Dravlanseteren meldes det om at gutta fra den etter hvert svært så kjente Jegerpodden skal komme med en Live sending fra seterstua 23. juli.