Smaken av Snåsa er et samarbeid mellom matprodusenter i Snåsa. I fjor tok Tone Våg initiativet til en salgsdag på Torget. Noen få produsenter stilte opp, men i år ligger det an til at flere aktører vil vise fram en større bredde blant det som finnes i kommunen.

Smaken av Snåsa er en del av Trøndersk matfestival som i år er todelt. 29.–31. juli arrangeres Trøndelag matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim sentrum. I tillegg er det i år åpnet for å utvide matfestivalen til «et sted nær deg», altså rundt om i trønderske kommuner helga etter. På bakgrunn av dette har nå matprodusenter i Snåsa gått sammen om å planlegge en lokal festivalstand på Torget i Snåsa, men også en egen seterdag, ølkveld og festivaldag på Bøla.

Torget i Snåsa

Det starter med en salgsdag på Torget torsdag. Her ligger det an til salg av spekepølser, egg, honning, seterprodukter, og forhåpentligvis bakst, sopp og bær.

– Folk som plukker bær, eller har overskudd fra egen hage må gjerne også melde seg på og være med på torgdagen. I fjor var vi bare tre produsenter, men folk stanset og handlet, forteller Våg.

Hun ønsker at man ved denne dagen skal få fram alle de gode produktene som produseres i Snåsa. Som sauebonde brenner hun for kjøttet av voksne sauer.

– Sauekjøttet er dårlig betalt, men jeg ønsker å få fram at det finnes god mat også av en voksen sau. Vi har fått laget ei fenomenalt god pølse av rent sauekjøtt i Stod (Vilteksperten). Jeg ønsker å introdusere sauekjøttet for folk, sier Våg.

Det er matprodusenter og ingen organisasjoner som står bak Smaken av Snåsa. Våg mener et samarbeid mellom alle som lager og produserer mat i Snåsa er viktig å vise fram og kan gi positive ringvirkninger for turismen.

– Det gir opplevelser, handel og flere overnattinger. Og det er en åpen dag for alle som vil være med.

Seterdag og fredagspils

Fredag blir en seterdag. Alle setrene kan ha åpen dag denne dagen. Eggjaseteren er blant snåsasetrene og holder dørene åpne 6. august.

– Det blir en vanlig seterdag, slik vil bruker med matservering. Jeg tror også jeg vil fyre opp steinovnene og steke seterpizza med egen ost, forteller budeie Siv Beate Eggen.

På kvelden serveres det fredagspils på Grana bryggeri.

– Vi må ha litt forskjellige sorter øl og finne på noe attåt. Vi må ha fem-seks sorter fra lys og lett kölsch-lignende øl og hveteøl til en svart Stout som er veldig god, sier ølbrygger og driver Thor Riseth ved Grana bryggeri.

Det kan også bli noe å bite denne kvelden.

– Det kan være greit å ha noe i bunnen av magen når man skal drikke litt øl, for da tåler man mer. Det bemerker en erfaren øldrikker, kan du skrive, humrer Riseth.

Bøla

Lørdag 7. august flytter Smaken av Snåsa seg til Bølabua

– Vi gleder oss veldig til dette arrangementet som er med og skaper litt virak rundt mat i Snåsa, sier prosjektkoordinator Kristin Landsem ved Saemien Sijte.

Også her blir det lokalmat å få kjøpt og smakt. Reinsdyrkjøtt vil naturlig nok være vektlagt både i mat for å spise her og handle med seg hjem.

– Kokken er sentral på Bøla. Vi har lyst til å trekke fram maten som vi har lagt flid i, sier Kristin Landsem og nevner blant annet den tradisjonelle sørsamiske kjøttsuppa Bearkoe-krovhte.

De har allerede sikret seg å få egg fra Omlia og ost fra Snåsa seterlag.

– Vi har fått med oss en del lokalmatprodusenter fra Snåsa og rundt oss. Vi tar imot mye av det vi kan få og selger det videre, forteller Landsem.