Gå til sidens hovedinnhold

Oppdag nye turperler i Snåsa

Snåsatur er i år som i fjor ute med et sprekt utvalg turer for små og store rundt om i hele Snåsa.

Trimgruppa i Snåsa IL har også denne sommeren funnet frem elleve helt nye turmål i Snåsa. Turmålene varierer i lengde og terreng slik at det kan finnes passende utfordringer til både store og små.

De som vil delta kan kjøpe klippekort, og når de har fullført ti turer med klipp på endestasjonen på de ulike turene er de kvalifisert til å motta en deltagerpremie som er et krus med Snåsamotiv.

– Det skal være god variasjon i utvalget turer. Vi har med viten og vilje valgt å ikke ta med mer enn tre litt krevende fjellturer, slik at de som ønsker det kan velge vekk disse og fortsatt få tatt de klippene de trenger for å få deltakerpremien, forklarer Inger Lise Mediaas Nyås i trimgruppa.

Deltakerpremien, som er et krus med snåsamotiv, blir delt ut til deltagerne etter endt sesong.

Turer

De elleve merkede Snåsaturene som er lagt ut i år er som følger:

Vinje-Tangen

En tur på cirka 6,8 kilometer i lett terreng. Turen starter ved gamle Vinje skole og går videre til Svarvaveien, Tangenveien og ned til Granaelva.

Bomo-Bergsåsen

En tur på 4,2 kilometer fra Bomo og over naturreservatet Bergsåsen som blant annet er kjent for sine forekomster av intet mindre enn 16 ulike orkidearter. Siden området er naturreservat er all vegetasjon fredet, Heimsjøen som ligger langs stien er drikkevannskilde og all bading og fisking er derfor forbudt.

Høgmyra

Høgmyra er et utsiktspunkt som ligger på cirka 450 meter over havet, mellom Bergsseteren, Småsetran og Agleseteren. Turen er på seks kilometer og går i variert terreng, der et er partier i lett myrterreng så det anbefales ordentlig skotøy om det er vått i været.

Gran-Vestvika

Gran-Vestvika, en rundtur med to alternative løypetraseer på henholdsvis tre og 4,5 kilometer. Turen går hovedsakelig langs skogsbil- og avlingsveier, men et parti i plantefelt kan være bløtt. Fine utsiktspunkt mot Snåsavatnet og Granabukta.

Finsås natursti

Som navnet tilsier går denne turen langs deler av den gamle naturstien på Finsås. Naturstien har i år blitt ryddet og pusset opp, og den 3,5 kilometer lange tuen tar deg forbi både den gamle vikinggrava på Finsås og partier med orkideer.

Lonet-Lurudalen

Dette er en tur som følger den gamle anleggsveien for jernbanen fra Lurudalen og i retning Grong. Strekningen på 5,5 kilometer er full av historie, og for dem som ønsker å sykle er dette fullt mulig. Men vær obs, da det er partier med høye skjæringer og tidvis kort avstand til jernbanen. Turen kan tas tur-retur, men også fortsettes forbi Snåsatur posten og helt til Bjørgan.

Viosen-Løberg

En flott tur på 8,7 kilometer i variert skogsterreng. Traseen går langs skogsbilvei og er derfor perfekt som sykkeltur for både stor og liten. Målet er den gamle husmannsplassen Løberg, en idyllisk plass der man kan nyte stillheten og dyrelivet.

Sandstad-Bredesmotjønna

En av Snåsaturs toppturer denne sommeren. Turen går fra parkeringen ved Sandstad og i rimelig bratt stigning helt til man kommer opp på fjellet. Der kan man skue utover store deler av bygda, og selv om klippetanga står ved Bredesmotjønna er det merket sti helt opp til Tjønndalsklumpen. Turen til Bredesmotjønna er på totalt sju kilometer, og det blir tre kilometer ekstra om man går helt opp til Tjønndalsklumpen.

Linken-Korsvollan

En fjelltur på totalt seks kilometer, der starten går i granskog før man kommer opp på fjellet. Fra fjellet kan man nyte utsikten over Snåsavatnet og deler av Snåsa kommune.

Vakthaugen-Sørbygda

Turen starter ved Elgbåstjønna innenfor Belbu. Der følger man den gamle Gjefsjøstien forbi Muus-seteren og opp til vakthaugen som ligger på 535 meter over havet. Vakthaugen var en gammel vardehaug og vaktpost mot svenskene, og turen er på totalt 6,6 kilometer.

Ismenningen- Moliklumpen

En av sesongens dedikerte fjellturer. Her starter man i fjellterreng på Gjefsjøstien ved ismenningen, og følger merket Snåsatur-sti opp til selve Moliklumpen. Stien er lagt som en rundtur på ni kilometer, der man etter å ha vært på toppen følger stien innom Husaseeren før det brer fremover til parkeringen igjen.

Rekord

Trimgruppa melder at de nå har åpnet alle turene, og at de allerede ligger godt an til å slå fjorårets deltagerrekord på nesten 600 solgte klippekort.

– Det har gått veldig fort, vi har allerede solgt nesten like mange kort i år som i fjor. Få med deg en ekstra venn, nabo eller en arbeidskollega som ikke har gått før. Det viktigste er ikke å gå alle, men at en kommer seg ut på minst en tur, som en ikke har gått før, oppfordrer Nyås.

Kommentarer til denne saken