Politiet og Redningsselskapet med aktivitetsdag.

Vil skape trygg sommer på Snåsavatnet

Barn, unge og voksne inviteres til politiets og redningsselskapets aktivitetsdag førstkommende lørdag.

AKTIVITETSDAG: Redningsselskapet stiller med båter og informasjon om hvordan man har det trygt på Snåsavatnet når lørdag de kommer sammen med politi og grunneierlag til Kvam motell og camping lørdag. Ill.foto: Torgeir Are Sortehaug 

Nyheter

Redningsselskapet har sjøredningskorps med båter både i Mjøsa og Røros, ellers er deres tilstedeværelse knyttet til redning i sjøen.

Gina Helen Hestø er matros i sjøredningskorpset i Namsos og voksen støttespiller i RS Ung Namsos. Hun forteller at de gjerne deltar på forebyggende arbeid også i innsjøer.

– Vi ønsker å være forebyggende og være til stede. Vi ønsker å nå dem som har båt og vise dem hvordan de kan ferdes trygt. Vi vil vise sjøvettregler, badevettregler, sjøveisregler og hva man kan gjøre hvis uhellet er ute.

I Snåsavatnet er det ingen staker, lykter og lys som sjøen.

– Det er regler for båtkjøring, men de blir sjelden ivaretatt i ferskvatn.

– Er det stor forskjell i båtkunnskapen hos folk på sjøen og i innsjø?

– Nei, det tror jeg ikke. Men innsjøene er ulike med forskjellige regler for hvor store motorer man kan bruke, i større innsjøer er det kanskje ingen begrensninger. Til tross for det gjelder reglene for båt, motorer og alder. Man bør være 16 år hvis man har en båt som går over ti knop.

Redningsselskapet kommer til Kvam med båter og aktiviteter der unglaget, RS Ung, vil gjøre noen demonstrasjoner der folk får være med og prøve seg.

– Det blir litt kasteøvelser med livbøyer, kasteliner og testing av flytevester. Vi ønsker å aktivisere folk og se hvordan ting kan gjøres. Vi kommer også til å prate litt om dette med drukning.

Redningsselskapet samarbeider tett med Røde Kors.

– Vi er frivillige organisasjoner begge. Målet er å ferdes trygt i sjø og vann, og at ingen skal drukne, sier Hestø.

Snåsavatnet grunneierlag vil også delta med oppsynsbåten på arrangementet lørdag.

– Vi ser at Snåsavatnet blir mer og mer brukt, mer båttrafikk. Det er veldig hyggelig. Men det er viktig å ha fokus på å lære opp ungdommer og yngre folk til å bruke flytevest og generell opptreden på vatnet, sier styremedlem Jan Tore Helge i grunneierlaget.

Han påpeker at det er stort fokus på sikkerhet på sjøen, men synes det er like viktig i ferskvatn.

– En fin sommerdag er det like mye båttrafikk på Snåsavatnet. Det er gledelig, også for dem som har ei næring ved å servere mat og drikke rundt omkring vatnet. Men folk må vise hensyn til hverandre og miljøet rundt Snåsavatnet, sier Helge.

Politiet vil lørdag også delta på aktivitetsdagen som er gratis for alle.