Går inn i palmehelga uten påvist koronasmitte

Snåsa er fortsatt skjermet for kjent smitte av Covid-19.

ENDRINGER: Kommuneoverlege Ulf Seljelid viser fram beskyttelsesutstyret legekontoret er oppsatt med i tilfelle de må ta prøver av pasienter som kan være smittet med Covid-19.   Foto: Birger Ringseth

Nyheter

– Vi har fortsatt samme status med ingen påviste tilfeller av covid-19. Det er null, forteller kommuneoverlege Ulf Seljelid fredag formiddag.

Han regner med Snåsa legekontor i løpet av fredagen runder totalt 30 testede personer i Snåsa. Det er fortsatt helsepersonell og personer med underliggende sykdommer (som er i risikogruppen journ.anm.) med symptomer på luftveisinfeksjoner som det blir tatt prøver av.

– Vi prøver å holde drifta så godt vi med rutinemessige ting også, via telefon, video og ta imot de pasientene vi må. Hverdagen består av mange rutineprøver, vi kan ikke utsette alt heller. Da blir det etter hvert bablete både for pasientene og oss selv.

Influensaen på hell

Folkehelseinstituttet kom torsdag med sin nye ukesrapport om influensa. I forrige uke gjaldt bare 0,5 prosent av legekonsultasjonene i Norge influensa. Dermed mener FHI at influensasesongen er over på et mye tidligere tidspunkt enn vanlig.

– Influensa er en bølge det også, vi er nok på halen av den bølgen, mener Seljelid.

Men forkjølelser kommer og går hele året.

– Luftveisinfeksjoner er noe som går i bølger året rundt. De som er testet så langt i Snåsa har vel hatt virusinfeksjoner av det vanlige som går ellers i året, tenker jeg. Men symptomene er de samme som ved covid-19, så vi kan ikke ved klinikken skille ut hva som er hva. Vi må forberede oss på at enhver som hoster og har feber har covid-19. Vi behandler folk som om du har det, for en dag vil det bli sånn.

Forbereder nye tiltak

De fleste som testes for covid-19 sitter i bilene sine utenfor legekontoret mens testen gjøres.

– Det vil vi fortsette med, sier Seljelid.

Nå vurderer de å ta i bruk lokalene til fysioterapi og ergoterapi førsteetasjen på vestfløya som luftveisklinikk.

– Vi har tenkt at Nina (lege Nina Kjenstadbakk) og en sykepleier flytter inn der, slik at de med luftveisinfeksjoner kan henvende seg der. Vi forbereder flytting til etter påske.

I dag sitter kommuneoverlegen på helsestasjonen.

– Om jeg skal være her eller på legekontoret er litt uavklart ennå. Skal jeg se pasienter vil det trolig blir på legekontoret. Kanskje blir jeg gående mellom, det er ikke helt bestemt. Dette avhenger av mange usikkerhetsmomenter rundt bølgen vi forventer – hvordan den vil utarte. Men jeg tror uansett det er gunstig for både pasientene og oss selv at vi fordeler oss litt.

Påskestengt

Seljelid håper Snåsa skal holde seg fri for koronasmitte til over påske, men er forberedt på at det kan endre seg.

– Vi har åpent her fram til onsdag klokka 12. Så blir det legevakta på Steinkjer som gjelder. Vi har ikke ekstra åpent i påska, for det virker ikke som det er behov for det. Men det kan endre seg hvis man får tilfeller med korona. Det blir vel hjemmepåske hvor vi er innen rekkevidde og tilgjengelig på telefon, mener han.