Snåsa går inn i helga uten registrert smitte

Rådmann Roy-Bjarne Hemmingsen oppsummerer situasjonen i Snåsa før helga.

INGEN SMITTE: Rådmann Roy-Bjarne Hemmingsen (t.v.) mener kommunen enn så lenge har kontroll. Ingen smittetester har gitt positive utslag i Snåsa kommune så langt. Her sammen med ordfører Arnt Einar Bardal og kommuneoverlege Ulf Seljelid (t.h.) i møte på helsehuset forrige uke.   Foto: Birger Ringseth

Nyheter

Rådmann Roy-Bjarne Hemmingsen oppsummerer situasjonen i Snåsa før helga.

– Ut fra prøvene vi har fått svar på så langt er det ingen smittede i Snåsa ennå. Det er positivt. Vi er som ei øy, rundt oss er det kommuner med smitte, sier Hemmingsen og ramser opp Verdal, Inderøy, Steinkjer i tillegg til Grong.

– Vi vet jo det kommer, men så lenge vi får spredt smitten ut over i tid er det en kjempefordel.

LES OGSÅ: Har satt opp telt til smittetesting

Hytteeiere på dagsorden

På spørsmål om hva som er det mest prekære eller alvorlige i Snåsa kommune per i dag trekker han ikke fram noe spesielt ennå.

– Akkurat nå mener jeg vi har kontroll på det som er. Vi avventer situasjonen.

Men den nasjonale debatten rundt hytteeiere har også vært tema for Snåsa kommune. Torsdag kunngjorde helseminister Bent Høie at regjeringen kommer til å forby hytteopphold utenfor hjemkommunen. Ordlyden på forskriften ble samme kveld endret slik at det likevel er lov til å reise på hytta – kun overnatting er forbudt.

– Vi har hatt dialog med hytteeierne. Men det er ikke lenger en kommunal sak. Vi har ikke mulighet til verken å behandle slik saker eller gi dispensasjon. Det er lovfestet, sier Hemmingsen.

Anmoder om å la hytta stå tom

Han mener situasjonen ser ut til å vedvare, og at mange derfor vil bli skuffa og lei seg for ikke å få brukt hytta si i påska.

– Så er det litt spesielt for dem som bor i Snåsa og har hytte her. Loven sier det ikke er forbudt å bruke hytta. Men jeg anmoder sterkt om å ikke bruke hytta. Jeg er redd for at noen som drar på skuter- eller skitur skader seg eller blir overrasket av dårlig vær – og så må vi ut med helsepersonell. Dette er et føre var- og solidaritetsprinsipp, sier rådmannen.

Kriseledelsen

- Ordførerkollegiet i Innherred møtes 2-3 ganger i uken, i likhet med rådmennene/kommunedirektørene i samme region. Alle disse ulike møtene skjer via Skype/Teams for at vi i størst mulig grad skal unngå å møtes fysisk slik situasjonen nå er.

Kriseledelsen med topplederne i Snåsa kommune har møter hver dag. Men de tar også sine forholdsregler.

– Flere sentrale ledere skal ikke møtes i samme rom. For eksempel ordfører og varaordfører, ordfører og meg, og lederne med sine stedfortredere.

– Og det greier dere?

– Nja, faktisk. Vi har et unntak, kriseledelsen. I dag satt ordfører og jeg i hver vår ende av rommet mens lensmannen satt mellom oss med ipaden, forteller Hemmingsen.

Permitteringer

Når rådmannen får høre de siste tallene fra Nav – med 33 som per fredag har søkt om dagpenger etter permisjon blir han litt overrasket over utviklingen siste dagene.

– Det må være tøft. Det er klart det er tøft for reiselivsbedrifter, serveringsbedrifter, bedrifter innen personlig pleietjenester og flere. Det er mye som har stoppet opp. Vi må se hva vi kan være behjelpelig med.

Kommunen er forberedt på å være behjelpelig med kommunale utgifter og avgifter.

– Barnehage, skole og SFO får endringer på betaling. Man kan ikke ta seg betalt for et tilbud som er stengt. Det er allerede sendt ut for innbetalinger for barnehage og SFO i mars, så det er for sent. Men det blir endringer i april.

LES OGSÅ: 33 har søkt om dagpenger i Snåsa