«Seterbygda» Snåsa klar for ny sommersesong

Vigdis Moe (Kjerrillvollen) , Trude Hansen Sagmo (Båsdalsvollen seter) og Laila Selliås (Gravslåttseteren) er klar for ny setersesong. 

Vi blir alltid møtt med et stort ja når det gjelder setring her i Snåsa.

Vigdis Moe

Skjørsjøhaugen seter: Anne Hanem og Odd Arne Pettersen. 

Nyheter

Etter en varm og god fjorårssesong, er forberedelsene godt i gang til årets sesong.

– Fjoråret gikk veldig greit for de aller fleste. Det fine varme været gjorde det artig å være på fjellet, men enkelte dager var det kanskje litt for varmt, sier Vigdis Moe som er leder for Snåsa Seterlag.

Resultatene til de mange setrene som er med i Snåsa seterlag er ikke klare, men tilbakemeldingene er ifølge Moe positive. Samtidig registrerer seterlaget at antallet åpne setre – og det totale besøkstallet – har sunket litt siden toppåret i 2010.

Ekstra utfordringer

Rekordsommeren i fjor ga noen ekstra utfordringer for seterdriften.

– Blir det for varmt får vi utfordringer med kjøling, oppbevaring av mat og vannkvalitet, så det blir litt ekstra arbeid, sier Laila Selliås.

Setringsperioden til de mange setrene i Snåsa er stort sett bestemt (se stolpe), og forberedelsene er godt i gang. En tidlig vår fører ikke til endringer på startdatoen på setringen, men gjør forberedelsene lettere.

Forberedelser

– Setringsperioden er bestemt i god tid før våren, så en tidlig vår endrer ikke på det. Men det betyr at snøen forsvinner tidlig og det blir fort grønt, så det blir mer ro rundt forberedelsene med tidlig vår, sier Trude Hansen Sagmo ved Båsdalsvollen seter.

Det er mye som må på plass før setringen kan starte.

– Vi må blant annet rydde rundt sentra, flytte alt utstyr og gjøre unna alt av innkjøp, så det er mye forarbeid, sier Trude Hansen Sagmo.

Flere arrangement

Detaljene for årets setersesong er ikke helt spikret, men noen konserter og arrangement vil det bli utover sommeren, blant annet på Båsdalsvollen seter.

– Det blir konsert med Ensemble jan også i år. De trivdes så godt at de ønsket å komme tilbake, sier Sagmo.

De tre budeiene forteller om stor velvilje.

– Vi blir alltid møtt med et stort ja når det er snakk om setring her i Snåsa. Utrolig mange stiller opp for å få gjennomført sesongen og veldig mange tar turen, sier Moe.