Innbyggere maner folk til å møte opp og si sin mening.

Folkeopprop for Snåsa-ambulansen

Under parolen «Vi har ingen å miste! Ambulansen er vår» maner bekymrede mødre til folkeopprop før kommunestyremøtet i morgen kveld.

OPPROP: De vil vise kommunen og helseforetaket at de ikke godtar kutt i Snåsa-ambulansen og maner til folkeopprop på Torget førstkommende torsdag. Første rekke f.v: Sykepleier Helena Gaundal, Bodil Belbo, Trine Larssen med sønnen Olaf Nikolai Mollan (5 mnd.), Line Okkenhaug Sjule og Eva Bakken. Andre rekke f.v: Anne Karen Holstad, Evy Østborg, Rolf Sturla Velde og Siv Merethe G. Belbo.   Foto: Birger Ringseth

Nyheter

Allerede har rundt 150 meldt sin ankomst på sosiale medier etter at invitasjonen til oppropet ble lagt ut.

Flere kampklare innbyggere i alderen fem måneder til 80 år møtte mandag kveld Snåsningen på Torget foran Herredshuset. Stemningen er preget av frustrasjon over at helseforetaket nå kutter i Snåsa-ambulansens beredskap i sommer.

LES OGSÅ: – Har ikke tatt stilling til ambulanse-beredskapen videre

ORDFØRERENS LESERINNLEGG: Ambulansen og beredskapen i sommer


Nei til nok et prøveprosjekt

Stemningen er også preget av oppgitthet da de mener hverken administrasjon eller ordfører har vært tydelige nok på at kutt i Snåsa-ambulansen er uakseptabelt. Unge Snåsa-mødre med tapet av lokal jordmor friskt i minne frykter sommerens innsparing er starten på nedlegging.

– Det samme skjedde med jordmora i 2012. Vi fikk høre det var en prøveordning. Fikk vi jordmora tilbake? Nei! sier Anne Karen Holstad.

– Vi protesterte ikke på prøveordningen med jordmora. Vi så hvordan det gikk, sier Holstad og legger til at tapet av jordmora gjør ambulansetilbudet enda viktigere i dag.

– Nå er det jo derfor flere som føder i ambulansen, fortsetter hun.

Fra 26. juni og i 14 uker framover skal ambulansen i Snåsa stå stille kveld og natt. I ukedagene står den stille mellom 20.00 og 09.00 morgenen etter, og mellom 17.00 og 09.00 i helgene.

De frammøtte levner liten tvil om at de er bekymret for at utrykningstiden forlenges når det er ambulanser fra Grong og Steinkjer som skal ha ansvaret for beredskapen i Snåsa.

– Det å være eldre, bli sjuk og liggende – det er ikke godt. Det har jeg følt på, sier Bodil Belbo.

– Å vente på en ambulanse i ett minutt, 20 minutter eller én time utgjør ganske stor forskjell det, sier en.

Rolf Sturla Velde viser til helsenorge.no.

– For plutselig uventet hjertestans utenfor sykehus er det for eksempel beregnet at sannsynligheten for overlevelse reduseres med 10 prosent per minutts forsinkelse til bruk av hjertestarter, sier Velde.

LES OGSÅ: Ber ordfører og politikere i Snåsa våkne


Villig til å gå langt

Sykepleier Helena Gaundal påpeker det bare gjør saken enda verre at Snåsa-ambulansen tas ut i tidsrom der heller ikke legene i bygda er på arbeid.

– Og man må ikke være så naiv å tro at når de først tar bort litt, så vil de ikke ta mer, sier Gaundal.

Hun får støtte av kollega Line O. Sjule.

– Det handler jo om økonomi. Det er det ingen tvil om, det har de sagt.

– Er vi mindre verdt vi som bor på bygda? spør Siv Merethe G. Belbo retorisk og fortsetter:

– Vi har ikke vært misfornøyd i det hele tatt, men vi godtar ikke å miste noe. Vi er villig til å gå langt, sier Belbo.

– Vi har lyst til å bo her og ha det trygt, sier en annen.

Evy Østborg oppfordrer innbyggerne til å møte opp på Torget torsdag kveld, også innbyggere fra nabokommunene.

– Jeg oppfordrer også naboer til å komme. Jeg tror også de kjenner på presset en slik dårlig løsning medfører, sier hun.

LES OGSÅ: Nok ei helg uten lokal ambulanse