Kommunen tar full pris

prisavslag: Stein Erik Graven forventer at kommunen reduserer prisen når de lever vann som ikke holder mål.

prisavslag: Stein Erik Graven forventer at kommunen reduserer prisen når de lever vann som ikke holder mål. Foto:

Av

Snåsa kommune krever full pris for vannet til Vestbygda selv om det tidvis er av så dårlig kvalitet at det må kokes eller kan medføre skade på husholdningsapparater og næringsmaskiner.

DEL

«Kjenne på at førstepremie for dårlig timing går til Snåsa kommune i dag – det kom en ganske feit faktura for blant annet vannavgift. Har sendt melding i retur. Om nån fleir gjør likeens, vil det kanskje gjøre utslag.» kommenterte Stein Erik Graven i et innlegg på Facebook.

Redusert avgift?

I brevet/meldinga som Stein Erik Graven sendte sist uke til ordfører Arnt Einar Bardal, tok han opp spørsmålet om redusert avgift:

– Mottok faktura på kommunale avgifter i dag. Det står ingenting om redusert vannavgift pga. dårlig vannkvalitet der. Vi har så langt i 2020 hatt 35 dager med kokepåbud. I mange av disse dagene har i tillegg vannet vært så misfarget at det heller ikke er egnet til klesvask.

– Per i dag er det fortsatt anbefalt å koke vannet. Det vanlige når en vare (ihht. kjøpsloven) ikke holder mål er å ta den tilbake. Det er naturlig nok ikke så enkelt i dette tilfellet. Det som imidlertid kan gjøres, er å tilby kunde for eks. et prisavslag. Avventer derfor betaling av faktura inntil dere kommer med et anstendig forslag til kompensasjon» heter det i meldinga fra Graven.

Ikke løfter om reduksjon

Ordfører Arnt Einar Bardal (Sp) svarte kjapt tilbake:

– Har stor forståelse for dette, Stein. Vi hadde en plan om å finne en løsning for Vestbygda før sommerferien. Dette gikk ikke, men kommunestyret har nå bedt om at det blir fremlagt en plan til neste møte 29. oktober.

Kostbart og dårlig kvalitet er ikke å leve med, det skjønner vi. Vestbygda trenger både ny vannkilde og diverse oppgradering på rørgater. Å finne løsninger på dette, uten at det skal bli dyrere for abonnentene må være et mål.

Nå er det sånn at vann, avløp og renovasjon skal være et nullregnskap for alle kommuner, dvs. at abonnentene må betale kostnader. Her kan vi håpe på at vi finner en løsning som kan redusere driftskostnader så mye at det forsvarer investeringer. Bedring av vannkvalitet må vi få til men jeg tør ikke love noe på kostnader. Skal ha et møte med rådmann og utvikling til uka om saken, skrev Bardal i svaret.

Ordføreren fastholder overfor Snåsningen at kommunen ikke kan love redusert avgift. Dette var ikke noe tema under formannskapets møte i går.

– Spørsmålet er diskutert intern med administrasjonen. Det er for tidlig å si hva svaret blir. Jeg kan ikke nok om jussen i dette, men det er også lov skjønn, påpeker Bardal.

Har rett på avslag

Ifølge Forbrukerrådet har abonnenter rett på avslag i prisen hvis de ikke får den vara de betaler for og skal forvente.

– Vann er å regne som en vare, og kjøp av vann reguleres av forbrukerkjøpsloven. Dette gjelder uavhengig av om vannet kommer fra et privat eller et kommunalt vannverk.

Loven gir deg mulighet til å kreve prisavslag dersom vannet ikke har den kvaliteten du kan forvente. Dersom vannet er helseskadelig å drikke, vil det være et kvalitetsavvik som gir grunnlag for prisavslag. Dette innebærer at når vannverket sender ut kokevarsel, kan man som utgangspunkt anta at vannet er helseskadelig og kreve prisavslag.

Mindre kvalitetsavvik gir imidlertid ikke rett på reduserte gebyrer. I sakene om vannleveranser har Forbrukertvistutvalget lagt til grunn at forbrukeren må tåle sjenerende farge, lukt og smak uten at det gir grunnlag for prisavslag. Klager på dårlig trykk fører som regel ikke fram, kan en lese på Forbrukerrådet sin nettside.

Bedrifter sliter

Flere næringsdrivende, og ikke bare gårdbrukere, opplever å få problemer med dårlig vannkvalitet. Blant disse er Øverbygg.

– Vi har slitt skikkelig med dårlig vann. Vi har maskiner til takåsproduksjonen med ventiler som gror fulle av skitt. Dette går på kjøling, forteller produksjonssjef Lars Gravbrøt i Øverbygg.

De har klaget på dette uten å få gehør, og har vurdert å bore etter vann for å løse problemene.

– Det beste er om kommunen kan ordne opp, sier Gravbrøt.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken