Ingen løsning for vann til Vestbygda

VANN: Trine Hasvang Vaag krever at det ordnes med bedre vann til Vestbygda.

VANN: Trine Hasvang Vaag krever at det ordnes med bedre vann til Vestbygda. Foto:

Av

Tekniske problemer ved Vest-Snåsa vannverk har ført til at abonnentene i Vestbygda må koke vannet.

DEL

– Dette er en håpløs situasjon. Vi må få til ei løsning som sikrer at vi unngår slike situasjoner framover, sier Trine Hasvang Vaag.

Både som bonde og politiker føler hun problemene på kroppen. Det er ille nok for ei husholdning og enda verre for dem som driver med husdyr når de ikke får den kvaliteten som kreves.

Sist uke fikk abonnentene nok en gang melding på sms og e-post at vannet fra Vest-Snåsa vannverk måtte kokes.

Ingeniør Håvard Overland i Snåsa kommune mener det neppe ville vært farlig å bruke vannet uten koking, men det måtte sendes melding i henhold til reglement.

– Tekniske problemer førte til at vi måtte sende råvann ut til abonnentene, opplyser Overland.

Uten den pålagte rensinga av vannet fra Snåsavatnet, hadde ikke kommunens ansvarlige noe valg.

Det er heller ikke noen opplagt løsning i sikte når det gjelder ny vannkilde for Vest-Snåsa vannverk.

Kommunen har forsøkt med grunnboring flere steder, uten at det så langt er funnet tilfredsstillende kilde som kan erstatte Snåsavatnet.

– Vi har foretatt boring på flere ulike steder, også helt ned mot Snåsavatnet der det ikke fantes en dråpe vann. Andre steder er det masse som ikke slipper gjennom vann fordi det er for mye leire. Da må vannet renses og da har vi ikke vunnet noe i forhold til å benytte Snåsavatnet, opplyser Overland.

Kommunen har et overordna ansvar for at innbyggerne har godkjent vann. Men det er lenge siden den siste vannplanen ble behandlet. Den er utgått på dato.

Hovedplan for vannforsyning i Snåsa ble godkjent av kommunestyret 26. november 1998. Planen skulle gjelder for perioden 1999-2006, med revisjon hvert fjerde år. Men det har ikke vært foretatt noen revisjon.

– Vi må få tatt tak dette nå og oppdatere planen, fastslår ingeniør Overland.

Trine Hasvang Vaag (Sp) som har vært politisk aktiv i mange år og er inne i sin andre periode i formannskapet, har ikke vært klar over at det finnes en hovedplan for vannforsyning.

– Det er klart at vi må sette oss inn i det som foreligger og få revidert hovedplanen, sier Vaag som akter å ta dette på ved første anledning, kanskje alt på kommende kommunestyre i morgen.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken