En annerledes konfirmasjon

Årets konfirmasjon i Snåsa kirke blir en litt annerledes konfirmasjonsgudstjeneste enn det man er vant til fra tidligere år, slik som da dette bildet ble tatt under fjorårets konfirmasjonsgudstjenste.

Årets konfirmasjon i Snåsa kirke blir en litt annerledes konfirmasjonsgudstjeneste enn det man er vant til fra tidligere år, slik som da dette bildet ble tatt under fjorårets konfirmasjonsgudstjenste. Foto:

Til helga er det duket for en annerledes konfirmasjons helg i Snåsa kirke, da de opprinnelige konfirmasjons planene som var i mai ble utsatt på grunn av koronapandemien som brøt ut i mars.

DEL

Snåsa kirke er lørdag formiddag klar for å ta imot årets konfirmanter til det som blir en litt annerledes konfirmasjonshelg.

– Vi følger de gjeldende smittevernregler, og det betyr at vi har delt opp dagen i tre konfirmasjonsgudstjenester med maksimalt 90 besøkende på hver gudstjeneste. Det var opprinnelig planlagt med to gudstjenester, men for at konfirmantene skal kunne få med litt flere gjester har vi valgt å dele dagen opp i tre gudstjenester, forteller kirkeverge Møyfrid Skavlan i Snåsa kirke.

Ni gjester

I hver av de tre konfirmasjonsgudstjenestene er det ni konfirmanter som skal konfirmeres, og de får hver invitere med seg ni gjester.

– Det blir veldig annerledes enn de ordinære konfirmasjonsgudstjenestene som er åpne for alle. Nå må familiene på forhånd bestemme hvem som skal være med, og sette opp en liste med navn over de ni gjestene som kommer. Denne listen blir sjekket og krysset av etter hvert som gjestene ankommer kirken i forkant av gudstjenesten. Kun de som er meldt inn med navn i forkant slipper inn, forklarer Skavlan.

Sporing

Listene blir så lagret på et sikkert sted i ti dager før de blir makulert.

– Vi har listene for å kunne sikre smittesporing i etterkant om det skulle skje noe, men det håper vi selvsagt vi slipper å benytte oss av, sier Skavlan.

Mellom hver av de tre konfirmasjonsgudstjenestene er det om lag en times pause. Den blir brukt til smittevask og klargjøring av kirken før neste konfirmantpulje kommer inn.

Handsfree

For sokneprest John Gunnar Krogstad i Snåsa kirke blir det også noen tilpasninger i forbindelse med selve konfirmasjonsgudstjenesten, noen direkte håndspålegging blir det for eksempel ikke.


– Til vanlig har de gått opp i mindre grupper, så det at de skal gå opp en og en tror jeg nok kan være litt skummelt for en del.

Sokneprest John Gunnar Krogstad

– Det hadde nok vært mulig med riktige tiltak rundt håndhygiene, men vi har valgt å la det være slik at hånden får nok bare sveve over hodene, forteller Krogstad.

Et annet moment som kanskje blir litt spesielt for konfirmantene, er at de i år skal gå opp en og en.

– Til vanlig har de gått opp i mindre grupper, så det at de skal gå opp en og en tror jeg nok kan være litt skummelt for en del. Etter at vi har bedt for hver enkelt av konfirmantene, skal de gå ned igjen og tenne ett lys i lysgloben. Så når den siste konfirmasjonsgudstjenesten er avholdt skal det stå 26 lys i globen. Dermed blir konfirmantene er del av et fellesskap selv om de ikke er fysisk sammen på konfirmasjonsdagen, forklarer Krogstad.

Spesiell

Krogstad forteller om spesiell vår og konfirmasjonstid for både de ansatte i kirken og konfirmantene selv.

– Det har vært en veldig rar tid for både oss og konfirmantene. Etter at vi stengte ned i mars ble det fullstendig slutt på konfirmasjonssamlingene. Men vi har forsøkt å legget til rette for digital undervisning med oppgaver på nett som konfirmantene har fått jobbe med på egen hånd. Det at konfirmasjonen ble utsatt fra våren til nå i høst er nok også veldig rart for mange, avslutter Krogstad.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken