Gå til sidens hovedinnhold

Elsa Laula Renberg var sammen med Daniel Mortensson blant de som jobba med å få til landsmøtet i Trondheim i 1917. Dette var det første samiske landsmøtet. Dette bilde viser Elsa Laulas medalje laget av papp, fra Landsmøtet.

I forbindelse med Tjaktjen Tjåanghkoe kommer en utstilling med eiendelene til Elsa Laula Renberg på Saemien Sijte. Under museumsåpningen tidligere i år kom Albert Jåma med en gave til museet. En kiste laget av Renbergs far. Den inneholdt en sommerkofte, en vinterkofte, skobånd, en lue, sølvskjeer, en sølvpokal og medaljen fra landsmøtet hun er kjent for, og telegrammer med lykkønskninger fra blant andre kongen og statsministeren. 


På bildet ser vi enhetsleder for sørsamisk språk og kultur i Snåsa kommune, Eva Wilks, og museumsdirektør ved Saemien Sijte, Brigitta Fossum, ser med forsiktighet på gjenstandene i kista.

Dette er noe folk virkelig bør få med seg! Det blir artig å få vise fram.

Birgitta Fossum

Vi er helt overveldet over at dette i det hele tatt fantes.

Eva Wilks

En viktig gave

De er begge enige om at gaven og kunnskapen om Renberg er viktig.

Spesielt at vi fikk den bekreftelsen fra myndighetene, med lykkønskninger på telegrammer før landsmøtet

Eva Wilks

Dette bildet viser ett av telegrammene.


Fossum mener Albert Jåma er en viktig tradisjons- og språkbærer i det sørsamiske området.

Han er en tradisjonsbærer av rang. Så at han bestemte seg for å komme med dette på åpningsdagen

Birgitta Fossum

Dette bildet viser en sølvpokal Elsa Laula fikk etter landsmøtet.

Bilde viser en lue som tilhørte Elsa Laula. Den lå i kisten med blant annet skobånd, en sommerkofte og en vinterkofte. Men koftene kan de ikke ta ut av kisten nå, da det er veldig skjørt. De skal opp til utstillingen.

En foregangskvinne

Bilde viser sølv som tilhørte Elsa Laula. Det var en del av innholdet i kisten. Hun ble sett på som en foregangskvinne.

Elsa Laula gikk i bresjen og jobba blant annet for språk og rettigheter. Elsa Laula var ikke alene, hun hadde et helt samfunn bak seg, men hun er blitt symbolet på organisasjonskampen som har vært opp gjennom tidene. Dette landsmøtet ble kjempeviktig for å få satt fokus nettopp på språk, skolestasjon og reindrifta sin situasjon

Birgitta Fossum

Man skal løfte begge to, både Elsa Laula og Daniel Mortensson var viktige frontfigurer. Mange som sto bak var også viktige personer som burde fått mer oppmerksomhet en det de har fått. Samtidig tror jeg det er viktig at vi har disse symbolpersonene som vi har fått. Vi har behov for å definere oss med noen. Elsa Laula har virkelig blitt ett symbol. I Trondheim får de også nå «Else Laulas plass».

Birgitta Fossum

Bildet viser trekisten som Elsa Laulas far lagde til henne. Kisten ble brukt til å oppbevare personlige gjenstander hun ville ta godt vare på.