Gå til sidens hovedinnhold

Bok om dynastiet Schulz og Martens

Tirsdag 10. august kommer Odd Birger Grønli til Garveriet for å fortelle om boka Dynastiet Schulz og Martens i samtale med Guri Hjulstad.

Godseieren Otto Schulz på Egge gård i Steinkjer jaktet i Snåsafjella i mer enn 30 år. Nå har Steinkjerforfatteren Odd Birger Grønli skrevet bok om familiene Schulz og Martens.

Snåsafjella

Den tyske millionæren, jegeren og livsnyteren Otto Schulz kjøpte Egge gård i 1897. Fem år tidligere hadde han giftet seg med Jeanette Martens, datteren til Nicolay Martens, som var skoginspektør i Nord-Trøndelag, og en ivrig jeger.

Både Schulz og Martens tilbrakte mye tid i Snåsafjella, der de hadde jakthytter ved Grønningen. Schulz fikk en mengde tyskere til å komme til Snåsa for å jakte, blant andre flere i den berømte Krupp-familien.

Otto Schulz og kona Jeanette fikk ingen barn, og i 1905 adopterte de den nyfødte datteren til Jeanettes bror, Nicolay Martens d.y. Han var gift med Adolfine Klüver, med aner fra Snåsa. På denne måten ble familiene vevd inni hverandre og det oppsto et jegerdynasti.

- I boka følger jeg Otto Schulz tett, men også kona hans og de tre søsknene hennes som alle hadde helt særegne liv. Brødrene Nicolay d.y. og Yngvar drev blant mye annet med mahognyeksport fra Paraguay, og jaktet tigre og tapirer, mens søsteren Olaug ble keiser Wilhelm II´s gode venninne i en periode på femten år, forteller Grønli.

I samtale med Guri Hjulstad

Han legger til at boka er på 350 sider med en rekke bilder, og ikke minst jakthistorier både fra Snåsa, Sør-Amerika og Lierne.

- Av og til er det Schulz og Martens som forteller historiene selv. Otto Schulz var en glimrende forfatter, og det var svogeren hans også, Yngve Martens og faren hans igjen, Nicolay Martens d.e., sier Grønli.

Han har skrevet åtte bøker. Noen husker kanskje hans radioserie fra NRK Nord-Trøndelag om Laura fra Lø, som ble Henrik Ibsens modell for Nora i Et Dukkehjem. Den historien ble det både bok og skuespill av.

- Korona-tida har vært ei kreativ tid for meg. Jeg har stort sett sittet inne i en slags selvpålagt «skrivekarantene» og i august er resultat klart når boka skal ut til bokhandlerne, men før det skjer har jeg altså valgt å besøke Snåsa og fortelle litt om boka og prosessen rundt den. Og at Guri Hjulstad, som jeg kjenner fra Trønder-Avisa, vil snakke med meg om boka er jeg veldig glad for. Jeg gleder meg til dette, sier Grønli.

Kommentarer til denne saken